Home » Veelgestelde vragen over energie
Nadat u een andere energieleverancier heeft gekozen is het mogelijk om hier binnen 14 dagen op terug te komen. Deze bedenktijd gaat in vanaf het moment dat u de bevestiging ontvangt van uw nieuwe energiemaatschappij. Binnen 14 dagen kunt u de aanmelding kosteloos ontbinden
U mag zo vaak veranderen van energieleverancier als u wilt. Let op wel op de duur van het energiecontract dat u met de nieuwe leverancier afsluit en de daarin opgenomen opzegtermijn. Wilt u overstappen van energieleverancier tijdens de duur van een contract? Uw leverancier kan dan een opzegvergoeding in rekening brengen. Vraag hiernaar bij uw energieleverancier. Let op: Vanaf 1 december 2011 geldt dat contracten met een looptijd voor bepaalde tijd niet stilzwijgend verlengd mogen worden voor een langere periode. Deze regels gelden alleen voor contracten afgesloten ná 1 december 2011
Je energie opzeggen is heel simpel. Je meldt je aan bij een andere leverancier en deze regelt alles voor je. Eenvoudiger kan dus bijna niet.
Gemiddeld duurt overstappen van energieleverancier vier tot vijf weken. Dat is gerekend vanaf het moment dat u aangeeft te willen overstappen tot het moment dat u feitelijk van leverancier bent gewisseld.
Misschien ook relevant: Wat is het beste moment om over te stappen van energieleverancier?
Een verhuizing wordt anders afgehandeld dan een overstap (switch). Bij een switch wordt het oude contract door de nieuwe leverancier opgezegd, bij een verhuizing niet. Als u gaat verhuizen moet u zelf uw energiecontract opzeggen.
Bij een verhuizing verloopt het administratieve proces over het algemeen bij de meeste energieleveranciers sneller. Een overstap in verband met een verhuizing duurt gemiddeld 5 tot 7 werkdagen.
In alle gevallen, bij een overstap (switch) en een verhuizing dient u rekening te houden met een wettelijke bedenktijd van 14 kalenderdagen.
Uw energieleverancier biedt verschillende soorten energiecontracten. Deze contracten kunnen goedkoper of aantrekkelijker zijn dan uw huidige contract.
Bij de meeste energieleveranciers is het mogelijk te wisselen van energiecontract. Een nieuw contract kan voor u voordeliger zijn, of aantrekkelijkere voorwaarden hebben.
Bent u nog nooit overgestapt of van contract veranderd bij uw huidige leverancier, dan heeft u een contract voor onbepaalde tijd. Dit contract is boetevrij opzegbaar, en heeft een opzegtermijn van 30 dagen. U kunt dan bij uw energieleverancier kiezen voor een ander energiecontract.
De levering van energie is de levering van stroom en gas op uw adres, dit komt overeen met de hoeveelheid gas en stroom die u thuis verbruikt. De kosten voor de levering betaalt u aan uw energieleverancier. U mag zelf kiezen welke energieleverancier u kiest.
Om gas en stroom op uw adres te kunnen leveren is transport nodig over het elektriciteit- en gasnetwerk van Nederland. U kunt dit zien als een soort netwerk van wegen. Regionale netbeheerders zorgen ervoor dat transport mogelijk is zodat u op uw adres gas en stroom ontvangt. De plaats waar u woont bepaalt wie uw netbeheerder is. Alleen door te verhuizen naar een andere regio kunt u een andere netbeheerder krijgen.
Een netbeheerder is op grond van de wet is aangewezen voor het beheer van één, of meer dan één net. De netbeheerder is verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas. U kunt niet voor een andere netbeheerder kiezen. Wie het netwerk in uw regio beheert ligt vast. Alleen door te verhuizen kunt u een andere netbeerder krijgen.
Een energie leverancier levert de energie die u thuis of in uw bedrijf gebruikt. Een leverancier koopt deze energie in bij producenten of tussenhandelaren of hij produceert zelf. De leverancier biedt elektriciteit aan de klanten, u kunt zelf uw leverancier kiezen. De leverancier dient over een vergunning te beschikken. Voor een overzicht van leveranciers met een vergunning kunt u kijken op de website van de Autoriteit Consument en Markt (ACM)
Ja, dat kan. Wanneer je overstapt voor de einddatum van je contract, dan kan uw oude energieleverancier een opzegboete in rekening brengen. Let daarom goed op de einddatum van u contract. U kunt ook kiezen voor één van de energieleveranciers die deze boete vergoeden. U leest er alles over op de pagina opzegvergoeding energie