Slimme energiemeter gehackt

Slimme-meter-gehacktEen veiligheidslek in Spaanse slimme energiemeters werpt nieuwe vragen op over de betrouwbaarheid van het apparaat. Hackers manipuleerden van afstand het gemeten energieverbruik.

Ook honderdduizenden Nederlanders hebben een slimme meter. Volgens Netbeheer Nederland is er geen reden tot zorg, maar critici denken daar anders over.

Energierekening

Spaanse en Britse media melden dat de 2 Spaanse hackers die het lek vonden, Javier Vidal en Alberto Illera, hun bevindingen inmiddels gedeeld hebben met het energiebedrijf dat de meters uitgeeft. Vidal en Illera, die zichzelf ‘onafhankelijke onderzoekers’ noemen, braken versleutelde codes. Daarna konden ze de informatie die de meters naar de energieleverancier stuurden lezen. In combinatie met het unieke nummer van de meter konden zij foutieve berichten maken en die naar de leverancier sturen.

In die berichten konden de hackers elk gewenst verbruik invullen. Op die manier kon de energierekening dus naar beneden bijgesteld worden. Ook was het mogelijk het unieke nummer van een andere meter in te vullen, waardoor iemand anders de rekening krijgt.

600.000 Nederlanders hebben slimme energiemeter

In Nederland hebben inmiddels 600.000 huishoudens een slimme meter. Die kan van afstand uitgelezen worden en biedt mensen een beter inzicht in hun energieverbruik. Op 1 januari begint de uitrol over het hele land: iedereen krijgt van zijn netbeheerder een slimme meter aangeboden.