Home » Opzegvergoeding energie

Opzegvergoeding energie

Een opzegvergoeding is een ‘boete’ die een energieleverancier in rekening kan brengen wanneer u vroegtijdig overstapt naar een andere energieleverancier. Energieleveranciers bieden verschillende contracten aan. De meest voorkomende energiecontracten zijn;


  • Variabel energiecontract
  • Energiecontract voor 1 jaar
  • Energiecontract voor 2 jaar
  • Energiecontract voor 3 jaar


Wanneer u binnen het termijn overstapt naar een andere energieleverancier dan is dit een contractbreuk. De energieleverancier heeft energie ingekocht voor de totale contractperiode. Wanneer deze vroegtijdig wordt beëindigd dan kost het de energieleverancier geld.


De hoogte van de opzegvergoeding is wettelijk geregeld. Een energieleverancier mag dus niet zelf beslissen hoe hoog deze is. Daarnaast is de hoogte van de opzegvergoeding afhankelijk van de resterende looptijd.

Opzegvergoeding energie

Waar moet ik op letten?

  • Uw energieleverancier mag dit voor gas en voor elektriciteit aan u vragen. Als u met allebei stopt, betaalt u dus maximaal het dubbele bedrag. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft deze bedragen vastgesteld.

  • Gaat u samenwonen of emigreren, en zegt u een energiecontract voor 1 of meerdere jaren op? Ook dan betaalt u een opzegvergoeding. Uw energieleverancier kan geen energie meer aan u leveren, maar heeft dit al wel voor u ingekocht.

Welke energieleveranciers vergoeden een opzegvergoeding?

Energieleveranciers willen u graag als klant. Daarom betalen sommige energieleveranciers uw opzegboete. Omdat het niet altijd duidelijk is wat de voorwaarden zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen, hebben wij voor u uitgezocht welke energieleveranciers dit zijn.

Vattenfall

vattenfall aanbieding

Vattenfall betaald de opzegvergoeding wanneer deze in rekening wordt gebracht door je huidige energieleverancier.

  • In het contractaanbod van Vattenfall staat of u in aanmerking komt voor overstapkorting. En wat het maximale bedrag is dat zij vergoeden.

  • De kosten voor welkomstcadeaus, vervallen kortingen of welkomstpremies vergoed Vattenfall niet