Energietarieven in 2018 flink gestegen

Energietarieven zijn in 2018 flink omhoog gegaan. De prijsstijging is een direct gevolg van de stijgende olieprijs. Huishoudens betalen hierdoor gemiddeld €63,- euro meer voor energie. De variabele energietarieven veranderen elk half jaar. Omdat meer dan de helft van alle Nederlanders een variabel energiecontract heeft, zullen deze de stijging direct merken.

Niet alle energieleveranciers stijgen

De gemiddelde stijging is niet bij alle energieleveranciers even groot. Zo blijven klanten van Essent op het huidige tarief houden en stijgt de Nuon €32,- euro per jaar. Eneco is de grootste stijger; hier gaan klanten €64,- per jaar meer betalen.

Verwachting energieprijs

Of de prijzen volgend jaar nog verder zullen stijgen is lastig te zeggen. Een groot deel van de energieprijs wordt bepaald door de olieprijs. Wanneer er veranderingen zijn in het Midden Oosten dan kan dit zowel positief als negatief uitpakken voor de energietarieven. Om zekerheid te hebben is het mogelijk om je energietarief voor langere tijd vast te leggen, zo voorkom je onaangename verrassingen.