Wat energie vergelijken opleverd

energie vergelijking makenDe belastingen op stroom en gas gaan elk jaar weer omhoog, door uw energie te vergelijken kunt u echter toch besparen op uw energienota. Veranderingen van dit jaar zullen daarnaast ook voor u effect hebben voor uw energierekening.

In 2014 was het erg warm in Nederland, zo warm dat dit jaar de boeken inging als warmste in 3 eeuwen. Misschien geen witte kerst, maar wel lage stookkosten. Aangezien gas de grootste kostenpost is zal je dit gaan merken op de eindrekening en kan het dus maar zo dat je tot 200 euro minder kwijt bent.

Aan de andere kant is er echter ook de overheid. Energierekeningen zijn bij uitstek de manier om extra belasting op te heffen. Gelukkig is de concurrentie hevig en verlagen energiemaatschappijen momenteel steeds vaker hun tarieven.

Toch lagere energietarieven

Toch zijn er ook lichtpuntjes, vertelt Paul van Selms (50), directeur van inkoopcollectief UnitedConsumers: ‘Veel mensen gaan ervan uit dat gas en elektriciteit duurder worden, maar de laatste jaren daalden de prijzen juist.’

Hij noemt de overcapaciteit op de energiemarkt en de sinds afgelopen najaar lage olieprijzen als oorzaken voor de dalende prijzen. ‘Een gemiddeld huishouden is dit jaar pakweg 40 euro minder kwijt aan verwarming en verlichting.’

Daarnaast verlaagde de Autoriteit Consument & Markt afgelopen najaar de maximumtarieven die netbeheerders mogen rekenen voor het transport van gas. Dat scheelt een gemiddeld gezin zo’n 25 euro per jaar. Van Selms waarschuwt er wel voor dat een strenge winter de twee meevallers zomaar ongedaan kan maken.

Wie er zeker van wil zijn dat hij aan het einde van het jaar niet te veel hoeft bij te betalen, doet er – los van energiebesparende maatregelen als tochtstrips en ledlampen – dus goed aan om zijn energienota te vergelijken met de tarieven van de concurrent.

Energie vergelijkers

Zo verschillen goedkope en dure maatschappijen doorgaans 2 cent per kilowattuur, inclusief btw. Bij gas is dat tot wel 8 cent per kubieke meter. Dat zou de familie Bakker dit jaar 244 euro schelen.

Van Selms waarschuwt er wel voor dat consumenten niet alleen naar de stroom- en gastarieven moeten kijken, maar ook naar het vastrecht dat de energiemaatschappij rekent.

Een aantal leveranciers stunt namelijk met lage kilowattuurprijzen, maar brengt dan elke maand wel een veel hoger vastrecht in rekening. Onder de streep zijn sommige ‘prijsvechters’ dan alsnog duurder dan de concurrent met een hogere kilowattuur- en kuubprijs. De kosten wat energieleverancier rekenen kunt u vergelijken in onze energievergelijker. U ziet in één oogopslag wat energieleveranciers rekenen voor het vastrecht en transportkosten.

Opletten voor vastrecht

Het is bovendien goed opletten, want het vastrecht verschilt niet alleen per aanbieder, maar ook per contractvorm. Zo is het vastrecht bij Eneco jaarlijks 55 euro, maar bij Oxxio tussen de 120 en 196 euro, tot wel 348 euro voor wie een iPad neemt bij zijn energiecontract.

‘Overstappers moeten dit jaar ook goed kijken naar hun geschatte verbruik,’ benadrukt Van Selms. Hij wijst erop dat dat te laag kan zijn door het zachte weer van 2014. Liefst schat u dat wat hoger in, om te voorkomen dat u aan het eind van dit jaar moet bijbetalen mocht het de komende maanden toch nog schaatsweer worden.