Transportkosten dalen; overstappen?

energierekening_daaltDe verwachting is dat de komende drie jaar de transportkosten (ook wel netwerkkosten of netbeheerkosten genoemd) gaan dalen. Hierdoor daalt de energierekening voor iedereen met enkele tientjes en dat is uiteraard gunstig. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalt de hoogte van de transportkosten en zorgt hiermee dat er weer wat meer ruimte komt in onze portemonnee. Oké, de komende drie jaar gaat de energierekening omlaag, maar wat betekent dit nou precies? Moet je overstappen om hiervan te profiteren?

Met hoeveel gaat de energierekening omlaag?

ACM bepaalt om de drie jaar hoe hoog de transportkosten moeten zijn om het netwerk van elektriciteitskabels en gasleidingen goed te kunnen onderhouden. Netbeheerders zijn een bepaalde regio van Nederland verantwoordelijk voor dit netwerk. Zij zijn dus de enige aanbieder in die regio en dat is de reden waarom ACM de netwerkkosten moeten goedkeuren. Zij zien dat de komende drie jaar de kosten omlaag kunnen zonder dat het netwerk er onder lijdt. Voor de consument scheelt het toch al gauw enkele tientjes per jaar!

Geldt de daling van de transportkosten voor iedereen?

De prijsdaling geldt voor alle huishoudens in Nederland. Wat voor soort contract je ook hebt bij jouw leverancier, je zult altijd de prijsdaling merken. Dit komt, omdat de transportkosten omlaag gaan en deze worden via jouw leverancier uiteindelijk geïnd door jouw netbeheerder. Met dit geld onderhouden zij het elektriciteits- en gasnetwerk en de meters in jouw meterkast. De prijsdaling dienen de leveranciers dus door te voeren in het maandbedrag dat je betaalt. Het maakt hierbij niet uit of jouw contract nog één, drie of vijf jaar duurt of dat deze maandelijks opzegbaar is. Je hoeft dus niet te wachten met overstappen of met het vastzetten van jouw nieuwe contract.

Transportkosten op jouw energierekening

Transportkosten zijn een onderdeel van de energierekening. Vroeger kwam het voor dat je de transportkosten apart aan jouw netbeheerder moest betalen. Tegenwoordig betaal je per maand maar één bedrag aan jouw energieleverancier. Daar zitten de transportkosten dus al in. De hoogte van de transportkosten die jij moet betalen, hangt af van de grootte van jouw elektriciteits- en gasaansluiting, maar zijn bij alle leveranciers gelijk. Het kan voorkomen dat jij hogere transportkosten betaalt dan jouw buurman. Dit kan als jouw gas- en/of elektriciteitsaansluiting groter is dan die van de buren.

Moet je overstappen om te profiteren van de lagere transportkosten?

De netwerkkosten gaan voor iedereen omlaag. Je hoeft hiervoor niet perse over te stappen naar een andere energieleverancier om hiervan te profiteren. Voor onafhankelijk advies over het verder omlaag brengen van de energierekening kun je gratis energie vergelijken