Chinese wetenschappers ontwikkelden een ‘slim’ raam dat zowel energie kan besparen als opwekken, wat uiteindelijk de verwarmings- en koelingskosten voor gebouwen vermindert.
De onderzoekers van de Shanghai University publiceerden hun resultaten deze week in Scientific Reports, het online tijdschrift vanNature. Het doel was een materiaal te ontwikkelen dat bij bepaalde temperaturen wel of geen infrarood licht doorlaat en tezelfdertijd helpt bij het opvangen van zonne-energie. Infrarood licht zorgt voor een groot deel van de warmte van zonlicht. Een raam ontwikkelen dat bij lagere zonkracht wel de warmtestralen doorlaat en bij hogere niet, lijkt dus ideaal. Het materiaal dat de bedoelde eigenschappen in zich heeft, bleek vanadium-oxide (VO2).
Veranderen
De eigenschappen van de doorzichtige VO2-coating veranderen met de temperatuur. Beneden een bepaalde temperatuur is het materiaal isolerend en laat het infrarood licht door om de achterliggende ruimte te verwarmen. Boven 68 graden Celsius weerkaatst het materiaal het verwarmende infrarode licht juist.
Daarnaast verstrooit het VO2 delen van het zonlicht, waardoor zonnecellen rond de randen van het glas die energie weer op kunnen vangen. Op die manier is het raam niet alleen een warmteregulator, maar ook een kleine energiecentrale.