De elektriciteit- en gasprijzen zijn zijn lager geworden, zo meldt Elsevier. Waar we eerder al zagen dat de energieprijzen daalden, lijkt deze trend dus door te zetten. Ondanks dat blijkt het overstappen naar een andere energiemaatschappij voor veel mensen nog steeds voordelig te zijn.
De belastingen op energie zijn de laatste jaren fors omhoog gegaan, maar desondanks hebben de grote energiemaatschappijen wederom hun prijzen verlaagd, zo blijkt uit hun prijszetting voor het komende halfjaar, die ze vorige maand bekend hebben gemaakt. Inmiddels bestaat daarom wel de helft (!) van de prijs uit belastingen.
Hoe het komt dat de energie weer gekomen is geworden? Dit heeft met het aanbod te maken. Met name in landen zoals Duitsland wordt flink geïnvesteerd in groene windenergie, waardoor er zeer veel daarvan wordt opgewekt. Zelfs zo veel, dat ze daar een overschot kennen. En meer aanbod dan vraag betekent dat de prijs omlaag beweegt.
Prijzen
Als we weer terug naar Nederland gaan, zien we dat de prijs van elektriciteit bij een van de grootste Nederlandse energiemaatschappijen, Eneco, dit jaar met ruim 4% is gezakt: de prijs per kuub is bij hun nu 22,2 cent. De prijs van aardgas is bij Eneco met maar liefst 7,7% gezakt: van 65 cent tot 60 cent per kuub. Dit betekent dat een gezin met een gemiddeld verbruik (een gezin met vier personen, vrijstaand huis) er per jaar zo’n 150 euro op voorruit gaat. De moeite waard dus.
Hoewel het geld in principe dus voor het oprapen ligt, blijkt uit onderzoek dat ruim de helft van de bevolking nog nooit heeft gewisseld van energiemaatschappij. Daar blijft dus hoe dan ook geld liggen en dat is zonde, want het gaat recht de zakken van de energiemaatschappij in!