Is aardgas straks voorgoed verleden tijd?

Nog maar twintig jaar geleden had iedereen je voor gek verklaard. Als je echter tegenwoordig zegt dat je gelooft in een toekomst zonder aardgas, dan klinkt dat helemaal zo gek niet meer. Er is bijvoorbeeld in Utrecht al besloten dat nieuwbouwwijken niet meer op aardgas worden aangesloten. Stapsgewijs zullen ook de gasleidingen die er al liggen in de stad gaan verdwijnen. Duurzame alternatieven genieten nu de voorkeur. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voor dit voor alle steden van het land, en zelfs van heel Europa, het geval is. De consument gaat dit ook merken.

aardgasDe energie infrastructuur

Volgens het gemeentebestuur van Utrecht gaat de hele infrastructuur van onze energievoorziening nog veel meer veranderen dan hij al heeft gedaan. De manier waarop een huis of een kantoorpand wordt verwarmd zal daar misschien wel het beste voorbeeld van zijn. Er zijn inmiddels zoveel betere alternatieven die ook gewoon de energiebedrijven en energiebeheerders aangeboden kunnen worden, dat de oude systemen handhaven eigenlijk gewoon de slechtste keuze is. Zon en aardwarmte zijn bijvoorbeeld gemakkelijk in te zetten klimaatneutrale vervangers van aardgas. Net zoals ook restwarmte op een goede manier gebruikt kan worden. Verwarming hoeft niet langer uit het opstoken van gas te komen.

Op naar 2050

Het is op zich vreemd dat Utrecht deze stap aankondigt. In de wet staat immers dat een aansluiting op het netwerk verplicht is voor nieuwbouwwijken. Die wetgeving is echter allang achterhaald. Nu besloten is dat in 2050 geen aardgas meer gebruikt moet worden is het belangrijker dat wijken op nieuwe vormen worden aangesloten dan dat de oude methode nog langer in stand wordt gehouden. Daarom zal de wet op korte termijn al aan vervanging toe zijn. Utrecht loopt hierin dus alvast voorop. Ook bij het vergelijken van gas en energie kan je aangeven om te zoeken op CO2 gecompenseerd, zo draag je niet alleen bij door te kiezen voor groene stroom, maar zo kook je ook milieubewust je eten. Aardgas zal hier niet langer de belangrijkste energiebron voor warmte zijn.