Het energielabel uitgelegd

enegielabel-uitlegHet energielabel wordt meegegeven aan auto’s, elektrische apparaten, woningen en lampen en staat bij de verkoop altijd op het product zelf.

Het energielabel voor woningen is niet nieuw maar wel sinds korte tijd verplicht. Waarom is een energielabel nodig en hoe gaat het precies in zijn werk? Op deze pagina proberen wij meer duidelijkheid te geven over het energielabel.

Waarvoor dient een energielabel?

Een energielabel geeft aan hoe milieuvriendelijk en/of energiebesparend het product is. Daarnaast geeft een label ook de positieve kenmerken van het product weer. Het energielabel kan in 4 categorieën worden verdeeld.

  • Woningen
  • Apparaten
  • Lampen
  • Auto’s

Woningen

Vanaf januari 2015 hebben alle huiseigenaren een (voorlopig) energielabel voor hun woning ontvangen. Met dit label is te zien hoe energiezuinig de woning is. Zelf kan je er voor zorgen dat je woning nog energiezuiniger wordt. Dit kan je doen door bijvoorbeeld zonnepanelen, hoog rendement glas, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie of een combinatieketel aan te schaffen. Wanneer de woning verkocht of verhuurd wordt, moet het energielabel definitief gemaakt worden. Doe je dit niet dan kan je een boete riskeren die op kan lopen tot € 450. Sinds kort is voor iedereen inzichtelijk welk energielabel zijn of haar woning heeft. Bekijk wat jou energielabel is.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=PusLAGhAps0″ controls=”no” autohide=”no” showinfo=”no” rel=”no” theme=”light” https=”yes”]

Apparaten/ lampen

Bij elektrische apparaten en lampen wordt het energielabel weergegeven in letters, op een schaal van A+++ tot en met D. Iedere letter heeft een eigen kleurcode (donkergroen tot en met rood) en geeft aan of het product energiezuinig is of niet. De letter A+++ is het meest energiezuinig, de letter D het minst. Bij elektrische apparaten wordt onder deze kleurcodes nog andere kenmerken van het product weergegeven. Dit zijn: consumptie, efficiënte, capaciteit en geluid (uitgedrukt in dB(A) ).

Auto’s

Ook voor auto’s wordt de energieklasse weergegeven in letters (A+++ tot en met D) in combinatie met een kleurcode (donkergroen tot en met rood). Naast de kleurcodes geeft het energielabel bij auto’s ook het brandstofverbruik en C02-uitstoot weer. Wanneer je besluit een nieuwe auto te kopen, kun je makkelijk vergelijken welke auto het meest energiezuinig is en dus het beste voor je portemonnee.