Bent u toe aan een andere energieleverancier? Vergelijken loont! Hieronder een aantal handige weetjes:
Op de hoogte zijn van uw energieverbruik
Wanneer u diverse energieaanbieders met elkaar wilt vergelijken, is het noodzakelijk dat u goed inzicht heeft in uw periodieke verbruik. U kunt uw verbruik op jaarbasis navragen bij uw huidige leverancier of uw jaarverbruik online raadplegen.
Soorten energiecontracten
U heeft de keuze uit contracten voor bepaalde en onbepaalde tijd. In het laatste geval heeft u geen afspraak met de leverancier gemaakt hoe lang u aangesloten blijft en kunt u overstappen op ieder moment. In de eerste situatie is dit wel het geval. Heeft u na uitgebreid vergelijken besloten om over te willen stappen naar een andere energieaanbieder, maar uw contract voor bepaalde tijd is nog niet afgelopen, dan krijgt u waarschijnlijk een boetebeding opgelegd. Vaak betaalt uw nieuwe aanbieder deze boete tot een bepaald maximum bedrag. Houdt bij het vergelijken altijd in gedachten welke vorm van contract uw voorkeur heeft.
Opzeggen doet u niet zelf. Dit regelt uw nieuwe leverancier. Voor een overstap geldt een periode van maximaal 6 weken. Deze weken bestaan deels uit bedenktijd en deels uit de wettelijke opzegtermijn.
Algemene voorwaarden energieleveranciers
Elke energieaanbieder heeft voorwaarden, zowel algemene (wettelijke) voorwaarden als eigen, specifieke voorwaarden. Voor elke individuele consument gelden eigen voorkeuren en dus andere wensen en voorwaarden. Als u de voorwaarden, die per leverancier kunnen verschillen, vergelijkt, let op de volgende punten:
[su_list icon=”https://www.energie123.nl/wp-content/uploads/2015/04/energie-vergelijken.jpg”]
- Boete bij niet tijdig betalen energierekening
- Betaalmethoden en de kosten ervan
- Overstapmogelijkheden en eventuele kosten
- Afloop contractperiode
[/su_list]
Energieprijzen
Elke energierekening bevat een vast deel en een variabel deel. De ene aanbieder rekent een hoger vast bedrag per maand terwijl de andere aanbieder juist een lage vaste component heeft en een goedkopere variabele energieprijs. Bij een hoog verbruik is deze laatste aanbieder waarschijnlijk goedkoper. Aanbiedingen kunnen hierin variëren. Bij energievergelijking is het belangrijk om te zien waarmee de aanbieder stunt en wat voor u uiteindelijk goedkoper is. Vergelijk meerdere aanbieders wanneer u energie vergelijkt op basis van uw energieverbruik per jaar (zie punt 1) en let dus op de totale kosten per maand en niet alleen op de prijs per kw/h.
Korting op energie
De energieaanbieders komen vaak met heel aantrekkelijk uitziende acties. Laat u hierdoor niet verleiden en reken voor uzelf uit wat de uiteindelijke kosten op jaarbasis voor u zijn. Vaak worden de kortingen weer verwerkt in het tarief waardoor u uw welkom cadeau zelf betaalt. Lees altijd goed de voorwaarden die bij de aanbieding horen. Met de energievergelijker op deze website berekent u eenvoudig uw kosten op jaarbasis.
Prijsgarantie
Een prijsgarantie van een leverancier betekent dat u gedurende de looptijd van uw contract dezelfde prijs per kw/h betaalt. De transportkosten kunnen gedurende het contract vaak wel variëren. U betaalt niet meer wanneer de prijzen stijgen, maar profiteert ook niet wanneer prijzen dalen. Het is aan u om te bepalen of u kiest voor prijsgarantie. Contracten met prijsgarantie zijn vaak duurder.
Variabele energietarieven
Komt u een aanbieding met de laagste energieprijs tegen? Kijkt u dan goed voor welke periode deze laagste prijs geldt. Variabele energieprijzen mogen door de energieleverancier gewijzigd worden gedurende de looptijd van uw energiecontract. Energiebedrijven wijzigen de energietarieven vaak rond 1 juli en 1 januari van het betreffende jaar. U kunt informeren bij uw energieverstrekker wat zij van verwachten met de prijs te gaan doen.
Vergelijk op de verschillen
Vindt u kwaliteit van dienstverlening van uw energieleverancier belangrijk en wilt u tegelijkertijd niet teveel betalen? Er zijn vele energieaanbieders die van elkaar verschillen op gebied van onder meer dienstverlening, contractsoorten en herkomst van energie.