Groene stroom uit Nederland is populair

Het aantal energiecontracten waarin groene stroom uit Nederland is opgenomen groeit sneller dan alle andere energiecontracten die er zijn. Er werd een stijging van bijna driehonderd procent genoteerd de afgelopen tijd. Dit past ook geheel in het beeld dat op de energiemarkt te zien is. Er worden immers voor het eerst meer groene dan grijze contracten afgesloten in Nederland. Daarbij is de eigen groene stroom, die ook wel oranje stroom wordt genoemd, veruit het meest populair van allemaal. Dat is onder meer af te leiden uit de cijfers van vergelijkingssites waar contracten worden afgesloten.

Groene stroom is nog nooit zo populair geweest

Steeds meer leveranciers

Wat ook een belangrijke voorwaarde is voor de groei, is het feit dat er steeds meer aanbieders van oranje stroom op de markt actief zijn. De vraag groeit en het aanbod gaat daar dan dus ook in mee. Het is zelfs zo dat de contracten waarin oranje stroom is opgenomen een hogere prijs mogen bevatten dan andere energiecontracten. Nederlanders zijn best bereid een beetje meer te betalen voor groene stroom die uit eigen land komt. Vooral in gebieden waar de stroomopwekking zelf ook vooroploopt zoals in Zeeland en Flevoland is dit het geval. Hier is groene stroom en oranje stroom het populairst. Waar het een aantal jaar nog vooral de grijze energie was in de aanbiedingen, hebben de meeste energieleveranciers hun energie aanbiedingen gebaseerd op groene stroom.

Twee op de vijf heeft groene stroom

Zoals gezegd willen mensen wel een beetje meer betalen als de stroom groen is. Als de stroom dan ook nog eens oranje is, dan blijkt dit zelfs best een grote groep te betreffen. Twee van iedere vijf Nederlanders heeft er geen moeite mee als de energierekening een beetje hoger is voor stroom die duurzaam is opgewekt. Eén op de vijf wil zelfs nog meer betalen als het opwekken binnen de grenzen van Nederland gebeurt. Wat wel belangrijk is om te weten is dat het gat tussen de woorden en de daden nog flink groot is. Het aantal Nederlanders dat daadwerkelijk groen en oranje betrekt is nog altijd relatief klein.