Voor het eerst is groene stroom welke is opgewekt in Nederland, goedkoper geworden dan grijze stroom. Dit blijkt uit onderzoek van Energie123.nl
Prijsstunters op de energiemarkt zijn de afgelopen onder de gangbare tarieven gedoken van grijze stroom. Na de prijsstunters zijn ook grote maatschappijen als Essent en Nuon overstag gegaan en zijn de gemiddelde tarieven voor groene energie flink omlaag gegaan.

Het gaat hier om groene energie uit Nederland, bijvoorbeeld van de windmolens uit de polder of windparken in de Noordzee. Dat groene stroom nu goedkoper is dan grijze stroom is opmerkelijk aangezien Nederlandse groene stroom juist veel duurder was.
Prijsdaling
De laatste jaren is de prijs voor groene stroom enorm gedaald. In 2010 was energie met groencertificaten veel duurder dan grijze stroom. Energieaanbieders kochten toen veel groencertificaten in de Scandinavische landen, waar deze energie door de aanwezigheid van vele waterkrachtcentrales erg goedkoop was.
Nu is de hoeveelheid zonnecellen en windturbines in Europa sterk gestegen waardoor er meer aanbod is in groene stroom. Ook zijn windturbines een stuk groter geworden waardoor de prijs per megawattuur stroom lager uitvalt dan enkele jaren geleden.
Door de steeds lagere prijzen stappen veel huishoudens over op groene energie. Volgens consumentenwaakhond ACM gebruikt nu ruim 64% van de Nederlandse huishoudens groene stroom.
Subsidie
Groene stroom is in Nederland nog altijd gesubsidieerd. De overheid legt een bedrag bovenop elk opgewekt megawattuur stroom, waardoor de consumentenprijs uiteindelijk vergelijkbaar is met bijvoorbeeld een gas- of kolencentrale.
De kosten van energie uit wind op zee is nog wel duurder dan dat uit kolencentrales. Dat komt voornamelijk door de dure infrastructuur die deze windparken vergen.