Geld besparen op het laden van elektrische auto’s

Er komen steeds meer elektrische auto’s op de Nederlandse wegen. Waar we vroeg nog stopte bij het goedkoopste benzinestation, zullen we nu steeds meer rekening houden hoe wij onze elektrische bolide het goedkoopst van een nieuwe energieboost kunnen voorzien.

Als eigenaar van een elektrisch voertuig zijn er veel dingen die je kunt doen om de impact van het opladen van je auto op je energierekening te minimaliseren. Hier zijn enkele tips voor het goedkoper opladen van elektrische voertuigen:

  • Houd je batterij koel: de meeste elektrische voertuigen hebben een lithium-ion batterij die kan worden beschadigd als deze oververhit raakt. Vermijd het opladen in direct zonlicht en parkeer je elektrische auto indien mogelijk onder een carport of in de garage.
  • Vermijd de laatste 20%: net water koken kost de eerste 20% en de laatste 20% de meeste energie om te laden. Vermijd het leeglopen van je batterij tot de laatste 20% of laad deze voor meer dan 80% op om de kosten laag te houden. De enige uitzondering op deze regel zijn auto’s met nikkel-metaalhydridebatterijen, omdat deze typen een ‘geheugen’ kunnen vormen. Daarom moeten deze elke keer volledig worden opgeladen.
  • Gebruik een slimme oplaad-app: moderne accu’s en elektrische voertuigsystemen zijn geavanceerd. Gebruik een compatibele app om het opladen op de slimme manier te beheren en om uw batterij in de best mogelijke conditie te houden.
  • Gebruik gratis oplaadpunten: onderzoek waar je gratis kunt opladen. Als je geluk hebt en je werkgever gratis toegangspunten heeft geïnstalleerd, kun je je reis plannen om je batterij bij te vullen terwijl je aan het werk bent. Sommige supermarkten en parkeergarages staan ook gratis opladen toe voor de duur van uw verblijf.
  • Overweeg hernieuwbare energie: als je een gratis energiebron hebt, kan je de energierekening aanzienlijk verlagen. Het installeren van zonnepanelen of andere duurzame technologie is een van de groenste en goedkoopste oplossingen die er is. Lees meer over het groener maken van uw energie in onze gids
  • Onderhoud van je auto: een voertuig met een efficiënt werkende motor zal veel minder vragen van de batterij. Houd je aan de aanbevolen onderhoudsintervallen van de fabrikant om maximale efficiëntie te behouden.