Energieveiling of collectief energie inkopen

Bij een energieveiling zet een organisatie zich in om voor haar leden een zo scherp mogelijke energiedeal te regelen. Een bekend voorbeeld hiervan is de consumentenbond, vereniging eigen huis en de Vaste Lastenbond.  Maar wat is een energieveiling precies en is het verstandig om daaraan mee te doen? In dit artikel vertellen wij u er alles over.

energieveiling of collectieve energie inkoop

Voorbeeld

Een organisatie heeft 5.000 leden welke bereid zijn om over te stappen naar de leverancier met het scherpste tarief. Verschillende energieleveranciers doen een bod op basis van een modelcontract. Dit betekend dat elke energieleverancier op basis van dezelfde gegevens een voorstel doet. De energieleverancier die het scherpst uit de bus komt zal de veiling winnen. Dit voorstel wordt aangeboden aan de leden van de organisatie en bij akkoord is de overstap een feit.

Wat zijn de voordelen van een energieveiling

Het overstappen van energieleverancier of collectieve inkoop kan een serieuze besparing opleveren. Wanneer je nooit bent overgestapt zal dat effect het meest merkbaar zijn. Daarnaast hoef je zelf niet te onderzoeken welke maatschappij het beste uit de bus komt.

Wat zijn de nadelen

Er kleven naast voordelen ook zeker nadelen aan een energieveiling.

[su_list icon=”https://www.energie123.nl/wp-content/uploads/2016/07/energie-bullet.png”]

  • Bij een energieveilig is het laagste bod vaak een gemiddelde berekening. Deze is dus niet gebaseerd op uw persoonlijke energieverbruik.
  • Er doen aan een energieveiling maar enkele energieleveranciers mee.
  • Bij een energieveiling wordt er doorgaans alleen gekeken naar de prijs. Niet naar de kwaliteit of voorwaarden van de leverancier.

[/su_list]

Bij een collectieve inkoopt zal een leverancier hogere kortingen moeten geven. Dit kost echter ook veel geld. Daarnaast zal de organisator van de energieveiling ook aan de ‘’deal’’ willen verdienen.

ACM onderzoekt energieveilingen

De autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft na aanleiding van onderzoek enkele aanbieders op de vingers getikt. Zo is gekeken of energieleveranciers doen wat ze beloven en of de concurrentie tussen de verschillende energieaanbieders niet te beperkt was.

Wanneer u kiest om gebruik te maken van onze energie vergelijker dan vergelijkt u niet alleen op prijs maar ook op service. Daarnaast krijgt u een persoonlijk voorstel inclusief korting welke direct wordt verrekend.