Energierekening verlagen

energierekening verlagenHet klinkt zo logisch, niet betalen voor iets wat je niet gebruikt. Dagelijks laten wij echter met zijn allen vele euro’s liggen omdat we niet op de juiste manier met onze energie omgaan. Er zijn veel dingen die je kan doen om de maandelijkse energiekosten te drukken

Niet alles wat we opnoemen is even makkelijk te realiseren, maar bedenk dat elk punt geld opleverd. Bekijk welke besparingstip het meeste bij je past en doe er je voordeel mee. Heb je er meer gevonden, alleen maar beter!

1. Voordeel met zonne-energie
Het klinkt zo tegenstrijdig, geld uitgeven om te besparen. Niet alles is wat het lijkt, het is een prima inverstering. Zonnepanelen op het dak is niet het mooiste wat er is maar zodra ze eenmaal geplaatst zijn dan gaat het absoluut geld opleveren. Daarnaast is het bij veel gemeente mogelijk om een subsidie te krijgen. Met een beetje rekenwerk weet je binnen de kortste keren wat de totale besparing is en wanneer de zonnepanelen zijn terugverdiend. En geef toe, het gevoel van duurzaam bezig zijn is toch ook lekker?

2. LEDjes aanschaffen
LEDjes zijn cool. Ze zijn klein, passen overal in, en worden gelukkig steeds goedkoper. Financieel heeft het weinig zin om meteen alle gloeilampen te vervangen met LEDs, maar als er eentje kapot springt, waarom niet? Ze blijven koeler, verbruiken minder energie, en omdat ze in allerlei vormen passen zijn er serieus funky lampen te koop die van deze techniek gebruik maken.

3. Doe iets warm aan
De dagen worden weer korter, en dat betekend dat de verwarming weer overuren moet gaan draaien. Maar in plaats van de thermostaat omhoog te draaien kan je ook gewoon een trui aantrekken als je het koud hebt. Of kom van je togus af en ga iets doen, daar krijg je het ook warm van.

4. Koop bedienbare stopcontacten
Veel mensen denken nog steeds dat als een apparaat uit staat deze geen stroom verbruikt. Helaas is dat niet meer zo, veel dingen hebben ook in standby nog een aardig energieverbruik. Je kan natuurlijk steeds overal de stekkers uit trekken, maar veel makkelijker is het om te investeren in stekkerdozen met een knopje er op. Klaar met tv kijken? Knopje om en het entertainmentsysteem verbruikt geen energie meer. Vergeet ook de laders van laptops en telefoons niet, die blijven gewoon actief als ze aangesloten zijn.

5. Standby
We houden van onze computers, en het liefst zitten we er de hele dag achter. Maar wat als we er niet achter zitten? Zetten we dan netjes het beeldscherm uit en de pc in slaapstand? Of laten we eerst nog een paar uur een screensaver aan een lege kamer zien? Bedenk eens of het echt zin heeft dat het ding zo veel aan staat, en overweeg om in te stellen dat deze vanzelf uit gaat of in slaapstand gaat na een bepaalde periode van inactiviteit.

6. Upgrade je apparatuur
Ook dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar als het op witgoed en elektronica aankomt kan je er redelijk vanuit gaan dat elke nieuwe generatie minder stroom verbruikt dan de vorige. Denk hierbij niet alleen aan dingen met een accu zoals laptops en telefoons, maar ook de koelkast. Heb je nog een oude koelkast staan te snorren waarvan je het zonde vindt om deze weg te doen? Overweeg het toch eens, want dat ding staat aardig elektra op te knagen in vergelijking met een nieuwe.

7. Tochtstrips voor ramen en deuren
Er gaat verbazingwekkend veel energie verloren door de voordeur. Een setje tochtstrips kost weinig, en kan op jaarbasis best wel wat schelen. Denk er ook aan om binnendeuren van ongebruikte vertrekken te sluiten, dat scheelt ook weer wat qua warmte in andere kamers. Denk ook eens na of de radiator in elke kamer wel zo hoog moet, of dat je eigenlijk je suf stookt aan een kamer waar je twee keer per dag komt.

8. Let op met verhuizen
We raden uiteraard niet aan om te verhuizen puur om een lagere energierekening te krijgen, maar als je toch in de markt bent kan je wel op bepaalde zaken letten. Kleine huizen verbruiken minder energie dan grote huizen. En des te hoger het plafond des te meer er gestookt moet worden. Ook zaken zoals dubbelglas (gelukkig redelijk standaard tegenwoordig) en HR-ketels kan je meenemen in je overweging.