Energierekening onduidelijk

De jaarafrekeningen van energiemaatschapijen zijn te ondoorzichtig en voldoen niet aan de richtlijnen die door de toezichthouder en de leveranciers zelf zijn opgesteld.energierekening onduidelijk

Dat schrijft de Vereniging Eigen Huis (VEH) in een brief aan minister Henk Kamp van Economische Zaken.

De belangenorganisatie krijgt veel reacties van huizenbezitters die hun energieafrekening niet begrijpen. VEH onderzocht daarom jaarafrekeningen van vrijwel alle grote energiemaatschappijen. Van de 157 nageplozen nota’s bleek geen enkele volledig aan de daarvoor opgestelde richtlijnen van de energiebedrijven en toezichthouder ACM te voldoe

Gas- en stroomtarieven

Onder meer de vergelijking van gastarieven is volgens VEH moeilijk, omdat elke leverancier op een andere manier de regiotoeslag op de rekening schrijft. Ook wordt voor de jaarafrekening een gewogen jaartarief gebruikt en valt het meest recente tarief vaak niet uit de afrekening af te lezen.

Energieleveranciers zouden volgens de vereniging verplicht moeten worden om de jaarafrekening die zij aan consumenten sturen volgens een vast model op te stellen. Alleen dan kunnen consumenten hun rekening goed controleren en is vergelijking met andere aanbieders mogelijk.

Energie vergelijken

Om flink op de energierekening te besparen is het goed om eens te kijken naar een andere energieleverancier. Door energie te vergelijken is het mogelijk om veel geld te besparen op de eindrekening van uw energieleverancier.