Energierekening gaat opnieuw omlaag

energierekening opnieuw omlaagEnergiebedrijven kunnen voor volgend jaar iets goedkoper inkopen. Dat zullen consumenten merken op hun energierekening, die volgend jaar toch al lager uitvalt door ingrijpen van de toezicht­houder ACM.

Eneco meldde woensdag dat de variabele leveringstarieven van elektriciteit per 1 januari „licht lager” zullen liggen. De prijs van gas blijft vrijwel gelijk. Een gemiddeld huishouden dat klant is van Eneco scheelt dit op jaarbasis ongeveer 2,50 euro. „Op de energiemarkt blijft de vraag nog steeds achter bij het aanbod. Hierdoor heeft Eneco scherper kunnen inkopen”, verklaarde een woordvoerder.

Ook bij Essent is er sprake van een prijsdaling. Daar valt het leveringstarief volgend jaar naar verwachting gemiddeld zo’n 5 euro goedkoper uit. Bij Nuon zulen de energieprijzen zich komende jaar „in dezelfde richting” zullen bewegen als bij Eneco, aldus een woordvoerder. In december maken de bedrijven hun definitieve prijzen bekend.

Energierekening enkele tientjes omlaag

De totale energienota voor een huishouden gaat volgend jaar waarschijnlijk met enkele tientjes omlaag. Dat komt doordat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onlangs bepaalde dat netbeheerders de komende jaren minder transportkosten van gas en elektriciteit in rekening mogen brengen. Dit besluit drukt de energierekening op jaarbasis met ongeveer 40 tot 50 euro.

De hoogte van de energie­belasting en de opslag voor duurzame energie voor 2014 moeten echter nog door de overheid worden vastgesteld. Hierdoor wordt het pas in december duidelijk wat consumenten volgend jaar precies voor stroom en gas gaan betalen.