Energie halen uit de snelweg

Er zijn maar weinig plekken op de wereld waar zoveel verloren energie gevangen kan worden als op de snelweg. Denk alleen al aan alle energie uit de wrijving van banden en de beweging van de voertuigen. Waar ook niet eerder aan gedacht werd, is de grote hoeveelheid zonlicht die hier gevangen kan worden. Daar komt nu wel verandering in. Er komt namelijk een test met zonnepanelen die in de weg worden geplaatst. De auto’s rijden hier gewoon overheen, maar het zonlicht wordt verder gewoon opgevangen en opgeslagen. Daarmee kan dus flink wat duurzame stroom worden opgehaald en krijgt een weg meer dan één functie.

energie uit snelweg

Een zonnepanelenmat

De techniek wordt ook wel een zonnepanelenmat genoemd. Die wordt op een provinciale weg in de omgeving van Utrecht te liggen. Voorlopig gaat het om een stuk weg met de lengte van twintig meter en de oppervlakte van vijftig meter. Dit wordt met een speciale beschermlaag vastgelegd. Over twee jaar moeten de uitkomsten hiervan bekend worden. Als er voldoende rendement uit gehaald kan worden en er is geen grote nadeligheid voor het verkeer, dan zal het project verder worden uitgebreid naar andere wegen. Het zou bovendien zo kunnen zijn dat deze methode zelfs minder onderhoud vergt dan een gewone weg.

Steeds minder fossiele brandstoffen

Het energieverbruik in het land moet steeds meer verder veranderd worden. Duurzame energie moet het volledig gaan overnemen van fossiele brandstoffen. Daarvoor moet echter wel op de juiste manier met de ruimte worden omgesprongen. Vooral de manieren waarop efficiënter energie gewonnen kan worden zijn daarin heel erg belangrijk. Als een weg meer dan één doel kan dienen zou dit een flinke stap voorwaarts kunnen betekenen in de zoektocht naar oplossingen. Met de zonnepanelen in de weg kan bijvoorbeeld ook gladheid worden bestreden. Dit is dan een goed alternatief voor bijvoorbeeld de strooiwagen.