Energie besparen

Vergelijk hier uw energieverbruik met het Nederlandse gemiddelde. U kunt uw eigen jaarverbruik vinden op de jaarafrekening die u van uw huidige energieleverancier heeft ontvangen.

Mijn energieverbruik in vergelijking met anderen?

Het elektriciteitsverbruik is vooral afhankelijk van de grootte van het huishouden. Volgens het Nibud is het gemiddeld gebruik voor alle huishoudens momenteel 3340 kWh per jaar. De kosten hangen vanzelfsprekend nauw samen met de elektrische apparaten die worden gebruikt. Het gasverbruik is vooral afhankelijk van het woningtype. Volgens het Nibud is het gemiddeld verbruik voor alle woningen 1440 m3 per jaar.

Gemiddeld energieverbruik

Volgens andere deskundigen is het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden 3500 kilowattuur (kWh). Het gemiddelde gasverbruik bedraagt 1800 kubieke meter. De totale energierekening bedraagt in 2014 bijna 2100 euro. De TOP 5 goedkoopste energiepakketten op Gaslicht.com is gebaseerd op een gemiddeld huishouden met bovengenoemd verbruik.

De kans dat u precies gemiddeld bent is echter klein. Persoonlijke omstandigheden hebben veel invloed op uw energierekening. Zoals het soort huis waarin u woont, het bouwjaar, het aantal personen in uw huishouden en de manier waarop u met energie omgaat.

Hieronder een globale indicatie van verbruikscijfers voor stroom en gas van het Nibud:

Stroomverbruik naar grootte huishouden
Aantal personen 1 2 3 4 5
Gemiddeld gebruik in kWh per jaar 2010 3360 4120 4580 5450
Nibud peildatum 2014

Gasverbruik naar woningtype Gemiddeld verbruik per jaar
Woningtype 2014 2009
Vrijstaande woning 2220 m³ 2516 m³
2-onder-1-kap 1670 m³ 1733 m³
Hoekwoning 1590 m³ 2079 m³
Tussenwoning 1350 m³ 1469 m³
Flat 900 m³ 845 m³
Totaal gemiddeld 1440 m³ 1576 m³

Hoe kunt u minder stroom gebruiken

Het elektriciteitsverbruik is voornamelijk afhankelijk van de grootte van het huishouden. Verder is de aanwezigheid van elektrische apparaten van invloed. En natuurlijk de mate van energiezuinigheid en de frequentie waarmee gebruik wordt gemaakt van deze apparaten.

Niet alle apparaten van dezelfde soort gebruiken evenveel stroom. En niet ieder huishouden gebruikt een apparaat even vaak. Een elektrische boiler van 80-100 liter verbruikt de meeste stroom: gemiddeld 1900 kWh per jaar. Een tropisch aquarium en een waterbed lusten ook wel wat: circa 1200 kWh op jaarbasis.

Wasdrogers, 2-deurs koelkasten, keramische, inductie en elektrische kookplaten zijn eveneens grote huishoudelijke stroomslurpers, maar ook… de thuistap. Deze blijkt volgens de Consumentenbond meer energie te gebruiken dan een wasmachine! Denk ook aan een waterkoker. De computer en de tv (groot) verbruiken beide zo’n 146 kWh per jaar en zijn daarmee de grootste verbruikers in de categorie audio- en videoapparatuur. Daarna zijn de spelcomputer en de video grote stroomverslinders. Zie MilieuCentraal voor meer info over verbruik per apparaat.

Als u een nieuw elektrisch huishoudelijk apparaat koopt, kijk dan ook naar het bijbehorende energielabel. Het energielabel geeft aan hoe zuinig een apparaat is. Apparaten met energielabel A+++ zijn het zuinigst, en met energielabel G het minst zuinig. Energielabel A en B zijn vaak duurder, maar u verdient geld terug omdat ze voordeliger zijn in gebruik.

Hoe minder gas verbruiken

De hoogte van uw gasverbruik is afhankelijk van de isolatiewaarde van uw woning, de weersomstandigheden en uw comfortbehoefte. Door uw verwarming 1 graad lager te zetten, bespaart u ongeveer 7% op uw energierekening voor verwarmen! Voor een gemiddeld huishouden is dit ongeveer 80 euro per jaar.

U kunt ook besparen door uw huis te isoleren. Dubbel glas plaatsen bijvoorbeeld is in verwarmde kamers altijd rendabel. Nog meer energie bespaart u met HR++ glas. Dit isoleert beter dan ‘gewoon’ dubbel glas. U verdient hiermee met een overstap van enkel glas naar HR++ glas zo’n 280 euro per jaar aan een lagere energierekening in een eensgezinswoning.

Bron: Gaslicht.com

[su_carousel source=”posts: recent” limit=”8″ link=”post” items=”5″ arrows=”no” mousewheel=”no”]