Dag- & nacht stroomtarief zinloos voor kwart huishoudens

business-comment_05_temp-1328775530-4f33816a-620x348Nederlanders met een dag- & nachttarief voor stroom besparen gemiddeld slechts €5,- per jaar ten opzichte van enkel tarief. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 10.000 klanten van prijsvergelijker Energieleveranciers.nl. Daarbovenop is de oorspronkelijke reden voor dag- & nachttarief achterhaald: het voordeel voor het stroomnet is tegenwoordig verwaarloosbaar.

Waar de meeste Nederlanders vrij zijn om op elk moment de wasmachine en vaatwasser aan te zetten, wacht 25% liever tot na 23:00 uur of tot het weekend op het lage stroomtarief. Het gemiddelde prijsvoordeel voor het wachten? €5,- per jaar. Dat is nog geen dubbeltje per week, rekent Energieleveranciers.nl voor. Daarbij haalt slechts 1% van de mensen met dag- & nachttarief een voordeel van €30,- of iets meer, terwijl 20% duurder uit is. “Iemand die ongelooflijk hard zijn best doet en bijna heel zijn verbruik naar de daluren weet te verleggen, bespaart zo’n 40 euro”, zegt econoom en energiesector-journalist Jurgen Sweegers.

Verwaarloosbaar voordeel
Het lagere nachttarief is rond 1960 ingevoerd om de piekbelasting van het stroomnet te verminderen en de kolencentrales door te laten draaien. Tegenwoordig is het dag- & nachttarief echter niet meer nodig volgens Martijn Boelhouwer van Netbeheer Nederland: “het effect op het stroomnet is – als iedereen overgaat van dubbel naar enkel tarief – verwaarloosbaar.” “Onze uitdaging voor de nabije toekomst zit eerder in de onvoorspelbaarheid en grotere wisselingen van energiebelasting op het netwerk door zonnepanelen en windmolens”, vult Jan Bakker van netbeheerder Enexis aan.

Verlost met één telefoontje
Om consumenten met dag- & nachttarief te helpen hun vrijheid te heroveren en daadwerkelijk te besparen op hun energierekening, start Energieleveranciers.nl de campagne Kiesvoorenkel.nl. Waar iemand jaarlijks €5,- bespaart met dag- & nachttarief, bespaart twee minuutjes korter douchen volgende de Nuon VerspillingsCheck al €85,- en een geïsoleerd dak €375,-. “Ik vind het onzinnig dat mensen een jaar lang moeite doen voor niets en niemand“, zegt gebruiksvriendelijkheidsexpert Leon Cappel van Energieleveranciers.nl, “dus kies voor vrijheid en bel je energieleverancier, want wisselen naar enkel tarief is gratis en puur het bij elkaar optellen van twee meterstanden”.

Transparant & gemakkelijk
Met de campagne voor enkel tarief wil Energieleveranciers.nl het kiezen van een energiecontract simpeler maken en het leven van klanten iets gemakkelijker. Het idee voor de campagne ontstond na vragen van klanten over het kiezen van dag- & nachttarief of enkel tarief: het voordeel van dag- & nachttarief bleek na uitrekenen verwaarloosbaar. “Een oudere man vertelde dat zijn vrouw pas later naar bed kwam omdat ze wachtte tot na 23:00. Dat de moeite jaarlijks slechts €10,- voordeel bracht, was een onverwachte teleurstelling”, vertelt Leon Cappel.

Na analyse van ruim 10.000 klanten met dag- & nachttarief, bleek bijna geen enkele klant echt voordeel te behalen. Wie had dan wel voordeel? Energieleveranciers.nl vroeg het aan alle partijen: leveranciers, netbeheerders en producenten. Niemand had nog voordeel van dag- & nachttarief.

Met de campagne neemt Energieleveranciers.nl twijfel weg bij consumenten over mogelijk voordeel en hoopt dat hun leven wat makkelijker wordt. Meer over het onderzoek en de campagne staat op Kiesvoorenkel.nl

Toekomst brengt meer tarieven
Door onvoorspelbare energiebronnen, zoals zonnepanelen, kan de beschikbare stroomcapaciteit op elk moment hoog of laag zijn. Vanuit Brussel is er nu een eerste goedkeuring gegeven voor het invoeren van een flexibel tarief op basis van capaciteit. Dit betekent dat op een zonnige dinsdag om 14:30 uur het stroomtarief laag kan zijn. Een slimme wasmachine detecteert het financiële voordeel en schakelt op dat moment in. Meer tarieven dus, maar slimme apparaten wachten op het beste tijdstip – niet de vrouw die tot 23:00 uur opblijft voor het lage tarief.