Wat is een micro omvormer?

Een omvormer is een belangrijk onderdeel van een zonnestroomsysteem. Het is een apparaat dat de directe stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt, omzet in wisselstroom die geschikt is voor het stroomnetwerk. Hierdoor kun je het opgewekte zonne-energie gebruiken in je woning of terugleveren aan het net.

Er zijn twee soorten omvormers: micro omvormers en string omvormers.

Micro omvormers zijn kleine omvormers die op elk zonnepaneel geïnstalleerd worden. Ze omzetten de stroom van het ene zonnepaneel direct in wisselstroom, zonder dat het verbonden is met andere panelen. Dit betekent dat elk zonnepaneel afzonderlijk kan worden beheerd en dat het systeem efficiënter kan omgaan met schaduw of beperkte zonnestraling op een enkel paneel.

String omvormers daarentegen zijn grotere omvormers die verbonden zijn met meerdere zonnepanelen. Ze omzetten de stroom van alle panelen samen in wisselstroom. Dit betekent dat het hele zonnestroomsysteem afhankelijk is van de prestaties van de string omvormer. Als één paneel niet optimaal presteert, kan dit de prestaties van het hele systeem beïnvloeden.

Er zijn voordelen en nadelen aan beide soorten omvormers. Micro omvormers kunnen efficiënter zijn, maar zijn duurder in aanschaf en installatie. String omvormers zijn goedkoper, maar kunnen minder efficiënt zijn als er schaduw of beperkte zonnestraling op een enkel paneel is. Welke soort omvormer het meest geschikt is, hangt af van de specifieke omstandigheden en wensen van de gebruiker.

Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Lees hier alles over het aanvragen van een offerte voor zonnepanelen