Het aanschaffen van zonnepanelen kost veel geld en je wilt natuurlijk wel dat je deze investering terugverdiend. Naast het besparen op stroom dat je zelf gebruikt, is het ook mogelijk om terug te leveren. Hoe dat precies werkt leggen wij graag uit in dit artikel.
Het begint allemaal bij de zonnepanelen
Om te begrijpen hoe het terugleveren van energie in zijn werk gaat, is het goed om eerst kort stil te staan wat een zonnepaneel precies is. In het verleden werd een zonnepaneel vooral gezien als een soort glasplaat waarbij zonne-energie wordt omgezet in elektriciteit. Tegenwoordig zijn veel zonnepanelen gemaakt van een soort kunststof. Zonnepanelen zet zonlicht om in gelijkstroom. Een zonnepaneel is dus eigenlijk een verzameling van een groot aantal zonnecellen. Zonnecel wordt ook wel fotovoltaïsche cel genoemd. De meeste zonnecellen zijn gemaakt van silicium. Een zonnepaneel is dus eigenlijk een laag silicium waar een laag fosfor aan de bovenkant en onderkant wordt vastgemaakt.
Terugleveren van energie uit zonnepanelen
De energieleverancier is zal de stroom die je teruglevert verrekenen met de stroom die je afneemt. Dit noemen we salderen. In het verleden gold hiervoor een maximum van 5000 kWh, maar dat is sinds 2014 afgeschaft. Alleen over je netto (gesaldeerde) verbruik (afgenomen stroom minus teruggeleverde stroom) betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw. Het vastrecht voor energietransport betaal je altijd, ook als je nettoverbruik nul is. Wanneer je meer opwekt dan dat je verbruikt, dan lever je deze energie terug aan de energieleverancier. Het tarief wat deze hiervoor betaald noemen we het teruglevertarief. Het verschilt per maatschappij hoeveel dit is.
Onderstaande video geeft een goed beeld hoe het terugleveren van stroom in zijn werk gaat.